Bene Lava, Wishing you a good bath.Att ta ett härligt och varmt bad har jag nog nämnt en eller flera gånger att det är en av mina favorit-aktiviteter och jag badar minst en gång i veckan, ofta två gånger. Min stund i badet kombinerar jag av och till med att epilera benen, lägga hårinpackning eller ansiktsmask och gärna lyssna på något rogivande (musik eller radio). Om jag jobbar hemifrån, som jag ofta gör så kan jag pausa och ta ett behagligt lunchbad för att komma ner i varv från en stressad morgon eller något. Men ett kvällsbad efter jobbet eller någon annan ansträngning är också en riktig lyx.

I Sverige genom tiderna så var det ovanligt att ha ett badkar i hemmet och var ansett som en lyxig och modern företeelse ändå fram till 1930-talet då man började utrusta bostäder med badrum och badkar. Tidigare från 1700-talet och framåt så var det endast överklassen som ägde badkar och associerade bada med en förebyggande hälsobehandling och rent medicinskt. Medicinska bad har man använt sedan forntiden och mycket på grund av den värmande eller kylande effekt som går att uppnå. Men bad upplevs även som smärtlindade vid t.ex. muskelsmärtor så som träningsvärk eller t.ex förlossningsvärkar.

Bad har genom tiderna och är fortfarande ofta iblandade i rituella sammanhang. T.ex. grekisk-romerska baden kommer egentligen helt och hållet från religion men blev senare också en hälsokur och sammankopplad med läkande. Förut i Sverige var det normalt att man endast badade en gång i veckan och till vardags endast torkade/baddade av sig de andra dagarna för att bli ren. Medans i den romerska överklassen badade man gärna ofta och länge. En romersk kejsare sägs ha svarat på varför han badade en gång om dagen: “för att jag inte hinner bada två gånger”. I nutid så kräver vår kropp enormt mycket mer underhåll än på den tiden. På gott och ont.

När jag badar så tycker jag om att lyxa till det och snålar inte på tillbehören. Och tro det eller ej, det gör stor skillnad på huden men också välbefinnandet. Jag använder i princip inte alls någon hudkräm förutom solskydd och after-sun under sommaren vid behov. I annat fall så behöver min hud varken återfuktas eller mjukas upp för det mesta. Det har hänt under vinterhalvåret att jag fått torra armbågar och händer men annars inte alls. Det är oftast mitt hår som kräver ompyssling och omsorg. Mitt ansikte har jag däremot ansiktskräm på, en specifik för natten: Estée Lauder Nightwear Plus Anti-Oxidant Night Detox Creme och två olika för dagtid som jag varierar. Den ena är dyrare och används när jag behöver lite extra stöd, kanske efter ett bad eller dusch med scrub. Eller alternativt en blöt helkväll på stan: Peter Thomas Roth Cucumber De-Tox Bouncy Hydrator Gel. Sedan har jag en enklare som ingår i morgonrutinen: Estelle & Thild Biohydrate Total Moisture Day Lotion. Lite off topic, men jag frågade en av mina fd. kollegor vad hon använde för ansiktskräm för några år sedan eftersom hon är lite äldre men har en fantastisk hud. – “Den har du inte råd med” svarade hon och skrattade. Jag kände inte riktigt att jag hade behovet av att “tillrättavisa” henne, men en hyfsat framgångsrik IT-specialist på Microsoft tjänar i de flesta fallen mer än en projektledare på ett mindre finansbolag även om det kanske låter orimligt för vissa.

Nedan ser ni en liten badmix som jag blandat ihop själv. Jag har köpt badsalt färdigt (men man kan blanda eget om man vill), lite lavendelolja, plockat färsk lavendel i tomten tillsammans med rosblad och strött i, grönt thé och baby olja. Sen rör man ihop allt till en enda sörja och lägger i valfri mängd i sitt lyxiga bad. Känns bra, luktar bra och är mycket bra för huden. En liten varning dock att det blir en del rester så klart när man har blomblad och thé i badet. Man kan egentligen lägga i thépåsar om man vill också. Det finns hur mycket saker som helst som man kan hälla i sitt bad och få en lyxigare känsla. Jag ska försöka fundera ut lite fler mixar och recept och dela med mig.

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *