All days black.

Jag funderar på att starta en stödförening för vi som tenderar att klä oss lite mörkare. “Vi som bär svart” kan den kanske få heta? Där kan vi samlas och prata om behovet av mer färg i vår utstyrsel. Jag kan börja och erkänna att jag ger mig själv pluspoäng och en klapp på axeln när jag köper någon grön blus, lila skor eller en rosa mössa. Men ändå så fylls min garderob av svarta skönheter. Min garderob har också en svart heltäckningsmatta som jag gillar att sitta på och klappa. Jag försöker övertala min man att jag ska få måla hela garderoben svart på både väggar och tak för att skapa en illusion där man inte vet vart väggen tar slut och taket börjar. Sen täcka ena väggen av guldfärgade speglar i olika storlekar. Jag har försökt förklara min idé men ingen förstår. Jag kommer dock envisas här hemma och hoppas att jag till slut vinner. Vi får se.

Och nu undrar ni säkert… Vad har Petra köpt på Cyber Monday, “Black Monday”. Jo, jag har köpt Super High Flex Jeans, En Beret typ en blandning mellan en basker och en hårig hatt. Eller baskig “ferret” för att det liknar en svart iller. Jag vet inte men jag köpte i alla fall en sån. Den är säkert varm och skön. Svart är dessutom en väldigt smickrande färg att ha på sig då det ger en mer slimmad effekt.

Men alla dåliga saker då? Jo såklart att svart förknippas med en dyster färg som både länkas till svartrockare, metalheads, EMOs, burqas och andra religiösa utstyrslar men också begravningar. Så hur vet man att den svartklädde inte är något tidigare nämnt? Det kan man ju aldrig veta. Sen förknippas ordet svart även med mörkhyade människor och något som folk uppfattar stötande finns ibland kvar. Jag närmade mig den vitaste killen i Vallentuna Centrum i fredag med de svartaste kläderna och sträckte fram en reflex; du ser svart ut och behöver en reflex. Han småskrattade lite och tog emot den på vägen och fortsatte gå med ett leende. Så där kan man inte säga tyckte mitt sällskap. Vadårå sa jag? Han var ju helt svartklädd som jag, man syns inte i mörkret då. Ja, men man säger inte så… Nähä? Okej, nästa person: “du syns så dåligt i mörkret till följd av dina mörka kläder så ta gärna en reflex”…

I detta ögonblick hoppas jag ni förstår att jag är så extremt antirasistisk att det inte ens slår mig att ordet svart är dåligt. Och blir väldigt överraskad över att folk sammankopplar både mig och ordet med något negativt. Svart är snyggt, sexigt, stilrent, smalnande och skönt.

Hej, jag heter Petra och jag älskar svart.

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *