Innan tystnaden…

Idag mår jag inte alls bra… Jag har sovit väldigt dåligt och vaknat varannan timme och sen ordentlig huvudvärk på det. Det är dock inte Alex fel utan jag är ledsen och har svårt att sova.

Igår meddelade polisen mig att pappas utredning är avslutad och ingen dödsorsak kunde hittas. Hon som höll i ärendet var väldigt formell men ändå trevlig och sympatisk och vi gick igenom alla observationer på telefonen. Men hon skickar också utlåtandet på posten. Vi räknade lite med att inte få något svar men det gör ändå ont att inte få veta. Det känns som om han dog utan någon orsak eller anledning. Naturligtvis är det inte så utan något har ju hänt. Vi får bara inte veta vad. För egen del känner jag att det försvårar sorgeprocessen.

Jag fick ringa runt igår till familjen och berätta att vi inte kommer få veta men också berätta lite om det som observerats. Det känns väldigt tungt och otillfredsställande. Det är ca 10% som dör före 65 år, och pappa hann fylla 65 och några månader. Sedan är det ytterligare 10% av alla dödsfall som inte går att hitta någon orsak. Hur kommer det sig att just min pappa måste drabbas i båda fallen? Pappa levde inte så hälsosamt. Han var rökare sedan 50 år bakåt. Led av diabetes typ 2 och hade högt blodtryck. Han hade också KLL, en kronisk form av leukemi men inte dödlig. Vår egen teori lutar åt något plötsligt hjärtstopp som inte kunnat ses under obduceringen. Men vi vet så klart inte.

Jag pratade en längre stund med mamma. Hon berättade att hon saknade pappa så mycket. De var skilda sedan 20 år tillbaka men bästa vänner. Mamma berättade hur hon träffade pappa på sitt jobb när han erbjöd sig att sitta barnvakt. Vad har du för erfarenhet hade mamma frågat? Och pappa sa att han passat sin systers son, dvs min kusin. Detta var 1980 och 3 år innan jag föddes. Mamma och jag pratade om hur duktig Alex är på att öva sin nacke och jag berättade att han blir väldigt frustrerad. Mamma sa att pappa brukade kalla mig för “den lilla svanen” med min lilla hals som stack upp. Nu är den lilla svanen vaken brukade han säga.

Nu har den lilla svanen en egen liten svan.

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *