Shine on you crazy diamond.

Shine on you crazy diamond. Threatened by shadows at night, and exposed in the light. Shine on you crazy diamond. Well you wore out your welcome with random precision, Rode on the steel breeze. Come on you raver, you seer of visions, Come on you painter, you piper, you prisoner, and shine. – Pink Floyd

Igår vid middagen kom vi in på musik och jag pratade med Niclas bonusbror som ska se Pink Floyd i Prag i vår. Och jag tyckte att det var ju supercoolt jag som älskar Prag som stad och även lyssnar mycket på Pink Floyd sa jag. Du lyssnar bara på hitsen säger Niclas och ja, det gör jag svarade jag. För det är ju sant att jag sällan lyssnat på album rakt av utan jag satsar alltid på en mix av bra musik över lag i min playlist.

Vi pratade kort om att jag lyssnar mycket på progg just nu efter pappa och att hans begravning avslutades med Nationalteatern – Barn av vår tid. Och Johan, Pink Floyd -fanet sa att han vill ha “Shine on you crazy diamond”. Jaha sa jag, det hade också min svågers pappa på sin begravning mindes jag. Men jag kom inte ihåg hur låten gick eller lät. Ja den är fin har jag för mig svarade jag. Men började direkt fundera på varför så många i min bekantskap vill ha denna låt vid sin begravning. Min bror är också ett fan av just den låten. Så jag kom hem efter middagen och började läsa på och lyssna. In rememberance of Syd Barret, founder and former member of Pink Floyd…

Jag trodde direkt att han måste ha dött i samband med att låten kom, 1975. Men Syd Barret levde ända fram tills 7 juli 2006 och dog slutligen av cancer. Så vad vill låten hedra? Syd, led av svårare psykiska problem och var väldigt oberäknelig. Han tog också en del droger som förändrade hans verklighetsuppfattning. Shine on you crazy diamond består av 9 delar men jag själv har än så länge bara lyssnat på 1-5 som jag länkat överst. Det är så fantastiska toner och övergångar och jag får gåshud när den växlar tempo och takt och jag tänker på Syd. Han ville nog inte lida av så mycket demoner som han gjorde. Och jag kan tänka mig att på 70-talet var vi inte ens i närheten av den medicinska utvecklingen som vi har idag, speciellt inte mot svår schizofreni som Syd led av. Men han fick en vacker låt och ett mästerverk.

Nu måste jag avsluta och klä mig, barnet och städa innan allt besök kommer. Shine on you crazy diamonds därute. 🙂

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *