Wish you were here.

Did they get you to trade? Your heroes for ghosts? Hot ashes for trees? Hot air for a cool breeze? Cold comfort for change? Did you exchange, A walk on part in the war, For a lead role in a cage?

Har ni hört Susan Boyles cover på Pink Floyds “Wish you were here”? Otroligt vacker och jag gillar diverse versioner av samma låt. Den ovan spelar jag ofta för Alexander som lätt somnar. Men ibland måste man sjunga med lite.

Just nu sitter jag och lyssnar på låten ovan iklädd pappas fleecetröja. Den luktar fortfarande svagt av cigaretter men också tvättmedel och sköljmedel. Den är relativt ren och låg framme på hans stol i sovrummet överst och jag greppade tag i den den 6:e juni dagen efter och la mig i pappas säng och började storgråta. Jag hade inte ens levt i ett helt dygn utan pappa och i hans säng var en väl placerad sovgrop från där han troligtvis sov kvällen innan han avled. Jag var fullkomligt otröstlig i säkert 15 minuter trots Niclas tappra försök och höll om mig. Det ska inte vara så här sa jag. Nej…

Jag plockade med mig tröjan och höll den i min famn i bilen hem senare och kramade. Den här tröjan var indränkt av pappas doft och mina tårar. En sista sak att hålla om när pappa inte finns längre. Idag frös jag och kom ihåg att jag ska ta på mig den eftersom den är så stor och varm och bara ligger i en låda. Man ska ta till vara på de saker man har faktiskt. Den är väldigt stor på mig i stl XXL men har bra fickor och är varm och fluffig. Och luktar svagt av pappa. Dock försvinner det mer och mer. Men jag ska börja se min jacka som ett fint minne istället hur pappa brukade gå runt i den här tröjan som var en favorit. Han hade nästduk i den ena och den är kvar. Helt ren dessutom och nytvättad. Han hade jättemånga tygnäsdukar på tork i sin tvättstuga som jag fick slänga. Jag stod där och öste ner sådant som inte var lämpligt att slänga. All pappas rena tvättade saker ner i sopsäcken och till sopstationen. Jag kastade mycket.

Det som jag hade nästan mest ångest av var att, jag tömde hela kylskåpet den 6:e och slängde all mat som kunde bli dåligt. Jag slängde ner maten i samma sopsäck som de lagt hans täcke som de la över hans kropp. Tillsammans med det som torkats upp. Jag hade bråttom med att göra mig av med det som kändes obehagligt. Och tänk om vi glömmer maten så det möglar? Det var så mycket att tänka på när någon dött plötsligt och jag glömde så mycket. En vecka efter pappa dog så var vi där och tittade på hans frimärken och då skulle jag diska kaffekoppar och sådant. Där i diskmaskinen låg pappas gamla tallrikar med lite rester på som hade ruttnat. Varför hade jag inte kollat diskmaskinen för? Nu var det ju jättesnuskigt och det var mitt fel. Jag hade försummat pappas hem.

Ni vet i Efterlevandeguiden så står det inget om detta. Men de kan såklart inte rymma allt praktiskt heller. Den känns väldigt inriktad mot folk som är äldre. Det är rätt så ovanligt att folk i 60-årsåldern dör plötsligt i sitt hem. Hej kära arbetsgivare, min pappa kommer inte in till jobbet imorgon för han är död. Så vet ni ju säkert att jag inte sa när jag ringde pappas chef. Det var bland de första sakerna jag gjorde den morgonen efter. Jag sov dock knappt 4 timmar. Ni vet jag låg vaken och letade begravningsklänningar för gravida som inte är det lättaste att hitta. Sen är det varmt i svart, och dessutom är man gravid.

Jag såg framför mig hur jag skulle vara stor och svart och ville helst inte dra för mycket uppmärksamhet till min mage med risk för lite för mycket sympati. Lagom uppskattar jag och det är väldigt sorgligt att han inte fick träffa mitt barn. Han hade älskat Alexander som är så glad alltid och skrattar. Jag leker mycket nu med mina dockor som jag döpt efter historiska figurer så läser jag på kvällen innan via Wikipedia. En av mina dockor heter Martin, han är en stollig munk och grundare till den protestantiska tron. Vet ni vem jag pratar om? Martin Luther naturligtvis. Den tyske munken som kom att förändra världen och den kristna tron för evigt.

Sen var även Luthers skrivna texter om hur man borde frånta alla judar deras saker och hem, något som Adolf Hitler såg som en inspiration i protestantiska Tyskland på 20-talet. Så utöver en ganska progressiv religion som vi fortfarande utgår ifrån idag så har man ignorerat att Luther var en antisemit med ett stort hat. Och egentligen så tänker nog de flesta på att han satte upp sina 95 teser på kyrkoporten: Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum. Disputation på strömmen och effekten av avlat. Och var ett uppror om de katolska kyrkans grepp om folket. Din mamma brinner i helvetet om du inte betalar sa man till folket och Påven Julius II började bygga Peterskyrkan.

Det tog hela 120 år att bygga upp Peterskyrkan och då vid invigningen 18 november 1626 var Julius II varit död i mer än 100 år. Och nu fick istället Urban VIII så skörden av Julius tidigare hårda arbete med att manipulera de troende. Julius lät också Michelangelo måla taket i det Sixtinska kapellet som jag, Niclas, mamma och Uffe besökte när vi var i Rom i oktober 2016.

Jag jobbar på “How I met your father. – Part 2” och skriver i samband med att jag kommer på saker. Sen pallar jag inte sitta och skriva så mycket när jag är handikappad i vänstern. Så, den kommer… Nu ska jag ta mig en Norrlands folköl och vänta på middag. Så jävla gott! 🙂

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *